Pogosta vprašanja o beljenju FAQ

Kako pripraviti steno za beljenje?

Stena mora biti pred beljenjem ali barvanjem suha in čista. Čista pomeni da na steni ni prašnih delcev, zaradi katerih se barva morebiti ne bi oprijela podlage/stene. Na steni ne sme biti krušljivih delov ali odstopljenega ometa ali beleža. Pred barvanjem stene je priporočljivo premazati z akrilno emulzijo, katera omogoča enakomerno vpojnost barve.

 

Razlika med beljenjem stropa in beljenjem stene?

Med beljenjem ali barvanjem sten in stropa ni večje razlike, uporablja se enak material tako za stene kot za strop. Velja pa da je strop nekoliko težje beliti in barvati saj je občutek za nanos barve drugačen kot pa na steni.

 

Kako kombinirati barve pri beljenju sten?

Pri beljenju in barvanju sten moramo biti predvsem pozorni da v prostor ne damo pretemnih tonov barve, saj nam le te optično zmanjšajo prostor. Seveda pa je zelo odvisno od velikosti prostora katerega imamo namen pobarvati. V kolikor se odločate za barvanje s temnejšim tonom barve predlagam da si izberete eno steno katero boste pobarvali v temnem tonu, ostale stene pa pobarvate v isti barvi vendar v svetlejšem odtenku. Tako dobi cel prosor isto barvo vendar različen odtenek in tako lepo pride do efekta.

 

Na kaj moramo biti pozorni predno se lotimo pleskanja sten?

Preden se lotimo pleskanja sten moramo pripraviti okolico. Torej moramo poskrbeti da je strop ali stena katero bomo barvali ali belili čim bolj prazna – naj na steni ne bo obešenih slik, plakatov, spominkov. Vse predmete začasno pospravimo in jih po končanem pleskanju postavimo nazaj na mesto. Tla in ostalo pohištvo je treba temeljiti zaščititi z zaščitnimi trakovi in folijami, da nam barva ne steče po parketu ali omari.

 

Ali ima vlaga kakšen vpliv na sveže pleskano steno?

Vlaga je večni problem, še posebno v starejših blokih in hišah in to v večini na severni steni stanovanja. Če na steni opazimo sledove plesni, ki so ponavadi temne barve, je le to treba najprej odstraniti. Površinsko plesen odstranimo z vlažno krpo in obrišemo, počakamo da se stena posuši nato pa steno kjer je bila vlaga še premažemo z sredstvom proti vlagi. Šele ko je stena namazana z sredstvom za odstranjevanje plesni lahko steno prepleskamo.

 

Kako se odločim katera barva je najbolj primerna za pleskanje stene?

Barve, ki so primerne za pleskanje stanovanja so vse. To pomeni da je odvisno katera barva je vam všeč, tista barva ki je vam všeč je primerna za barvanje sten. Je pa res da se razlikuje en prostor od drugega prostora, kar pomeni da v nekaterem prostoru ne bo primerno imeti istega odtenka barve kot v drugem.

 

Ali svetloba prostora vpliva tudi na izbiro barve za beljenje prostora?

Sevede tudi svetloba zelo vpliva na izbiro barve v stanovanju. Če je prostor velik in svetel si lahko izberemo tudi kakšno temnejšo barvo, medtem ko bo ista barva ali pa celo svetlejša barva v manjšem prostoru, kjer je tudi manj dnevne svetlobe lahko izgledala temnejše kot v svetlem prostoru.

 

Od česa je odvisna cena beljenja stanovanja?

Cena beljenje stanovanja je odvisna od velikosti stanovanja, torej večje ko je stanovanje nižja je lahko cena, odvisna je tudi od števila različnih barvnih kombinacij – če so vse stene bele potrebujemo veliko manj časa za dokončanje del kot pa če si stranka izbere na primer strop bel, ena stena rdeča, tri pa zelene. Odvisno je tudi koliko je potrebne zaščite, cena za zaščito lahko zelo niha, saj je drugače ali je stanovanje vseljeno ali je to še ne vseljeno stanovanje, ki je brez pohištva.